אחד מאבני היסוד של הגינה הקהילתית מאז הקמתה הוא טיפוח תהליכים ואורחות חיים מקיימים. מדובר בתהליכים חיוניים לנוכח משבר האקלים והשלכותיו. אנחנו מאמינים שכולנו יכולים לתרום, כיחידים וכקהילה, להתמודדות עם תופעות אלה באימוץ אורחות חיים מקיימים בסביבתנו הביתית ובמרחב הציבורי.
בגינה אנחנו מיישמים מזה שנים רבות שורת פעילויות ותהליכים בנושאי קיימות בגישה המשלבת בין קהילה וקיימות, ביניהם: שימור ושיקום הגינה בגישה מקיימת המתאימה עצמה לטבע ולסביבה, מיחזור קומפוסט ושימוש חוזר בחומרים מהטבע וחפצים ישנים, הדגמת שימוש באנרגיה מתחדשת, טיפוח עולם בעלי החיים בגישה מקיימת, שימור וטיפוח עצים, טיפוח חקלאות אורגנית והקמת מתקני הדגמה לגידול ביתי של צמחי מאכל ועוד.
אלה נושאים ופעילויות שהגינה מקדמת בתחומי קיימות וחיבור לטבע ולסביבה בגישה המשלבת בין קיימות וקהילה:
*הגינה כמרכז קיימות עירוני
*הגינה כמוקד השראה, הדגמה וידע בנושאי קיימות
*תושבים מובילים קיימות ומשדרגים את המרחב הציבורי
*שימור ושיקום הגינה בגישה מקיימת
*מחזור ושימוש חוזר
*צמצום צריכה והצלת מזון
*חקלאות אורגנית וגידול ביתי של צמחי מאכל
*שימור וטיפוח עצים
*שימור בעלי חיים בגישה מקיימת
*אנרגיה מתחדשת
*מודעות לזיהום אויר ולדרכים לצמצם אותו
הגינה כמרכז קיימות עירוני
בשנת 2020 עירית ירושלים הכירה בגינה כמרכז קיימות עירוני עבור תושבי העיר והקצתה לו משאבי ניהול ותקציב. המטרה היא להוביל יחד, העיריה ופעילי הגינה, תהליכים כלל עירוניים שיעודדו תושבים להתמודד עם אתגרי משבר האקלים והשלכותיו ולאמץ אורחות חיים מקיימים בביתם ובמרחב הציבורי שלהם. השאיפה היא לקדם את ירושלים כעיר מובילה בניהול חיים מקיימים ובריאים ולעודד תושבים לקחת אחריות קהילתית סביבתית.
מרכז הקיימות בגינה שם לו למטרה לספק לתושבי ירושלים השראה, מידע וכלים מעשיים לקדם נושאי קיימות חשובים בביתם ובמרחב הציבורי. זאת על ידי: פיתוח תכניות ומודלים בנושאי קיימות ספציפיים חשובים והפצתם ברחבי העיר, ייזום אירועים וקמפיינים מקומיים וכלל עירוניים, טיפוח המרכז כחממה וכאכסנייה לגופים ויזמי קיימות קהילתית ועוד. כל זה תוך שימוש במתקנים ותשתיות הדגמה מגוונות ושירותים לתושבים שהוקמו ומופעלים בגינה הקהילתית ובשיתוף עם מרכזים שכונתיים וגופי קיימות מובילים בעיר.
מרכז הקיימות בגינה הקהילתית מבקש לקדם את נושאי הקיימות הבאים:
*צמצום צריכה וחוסן תזונתי – צמצום צריכה, הצלת מזון, חקלאות עירונית וגידול צמחי מאכל בבית ובמרחבים קהילתיים.
*צמצום פסולת – שימוש חוזר ומחזור כולל: מחזור פסולת אורגנית, מחזור טקסטיל, מחזור רהיטים וקרשים ישנים, מחזור מיכלי זכוכית ופלסטיק, שימוש משני בחפצים ומתקנים.
*אקולוגיה – שימור וטיפוח עצים, שמירה על מגוון המינים כולל מינים בסכנת הכחדה, חיזוק מודעות לזיהום אויר ולשימוש באנרגיה מתחדשת.
*טיפוח המרחב הציבורי – טיפוח גינון קהילתי וגינון בר-קיימא, שמירה וטיפוח של טבע עירוני, עידוד תושבים ליזום ולהשפיע על טיפוח המרחבים הציבוריים בעיר.
מרכז הקיימות בגינה הפעיל סדרת יוזמות שנועדו לחזק מודעות של תושבים בעיר לחשיבות של חיים מקיימים ולספק להם מידע וכלים מעשיים בנושאי קיימות שנוגעים לחיי היומיום שלהם בבית ובשכונת מגוריהם. במסגרת זאת הוכשרו מדריכי קיימות חברתית להובלת סיורים ולהשתלבות ביוזמות קיימות בעיר, יזמנו סדנאות מעשיות לתושבים בנושאי בניית אדניות וגינון ביתי מקיים ועוד. כמו כן, הפעלנו תכנית בשם "תבלין בבניין" לעידוד תושבי בניינים משותפים לטפח גינות מאכל משותפות בסביבת מגוריהם וכן יזמנו סדרת הרצאות על מוזיקה, טבע וקיימות והחיבור ביניהם.
פרטים נוספים על תכניות אלה: מובילי קיימות , מדריכי קיימות , תבלין לבניין , "מוזיקה מהטבע"
במסגרת המרכז התקנו בגינה חומרי מידע של סיורים עצמיים בנושאי קיימות, הופעלה תכנית מנהיגות ויזמות קהילתית למבוגרים, נערכו סיורי קיימות וקהילה רבים לעובדי מינהלים קהילתיים ועובדי עיריה, התקיימו אירועי החלפה ומכירה של בגדים יד שניה וארועי שוק אוכל של עודפי ירקות ופירות טריים שניצלו מזריקה והטמנה מהשוק הסיטונאי בשיתוף עם "מצילות מזון". כמו כן, הקמנו גלריה בטבע עם עבודות אמנות מחפצים ישנים ומחומרים מהטבע.
מידע נוסף: סיורי קיימות , תכנית חממה ליזמי קיימות , החלפת בגדים יד שניה , אמנות וקיימות , מזון טרי מוצל
השראה, הדגמה ומידע שימושי בנושאי קיימות
מתקני הדגמה והשראה
בגינה שלל מתקני הדגמה לציבור הרחב ולאנשי מקצוע במגוון נושאים: מחזור קומפוסט, גידול ביתי של צמחי מאכל באדניות מנותקות ובשיטות גידול אנכיות, שיטות שונות של ערוגות ירקות ותבלינים, עבודות אמנות שמדגימות שימושים יצירתיים בחפצים ממוחזרים וחומרים מהטבע, ספסלים, שולחנות ושרפרפים שנבנו מעץ ממוחזר, מתקני אנרגיה סולארית, תחנה מטאורולוגית, ועוד.
כל המתקנים מיועדים, כמובן, לשימוש הפעילים והמבקרים בגינה אבל נועדו גם לספק השראה והדגמה איך אפשר ליישם רעיונות ודוגמאות כאלה ברחבי העיר – בבית ובמרחב הציבורי בשכונה.
מידע שימושי
על לוח מודעות בכניסה לגינה ניתן למצוא דפי מידע של סיורי משפחות עצמיים בגינה בנושאים של גידול צמחי מאכל, מחזור, צמחי תבלין ושימור עצים. ניתן גם להוריד את דפי המידע לטלפון הסלולרי באמצעות ברקוד שנמצא על לוח המודעות.
מידע נוסף שניתן להוריד לסלולרי מלוח המודעות בעזרת ברקודים כולל חומרי הדרכה מגוונים על בניית מתקני גידול ביתיים של צמחי מאכל, בניית מתקני קומפוסט, בניית רהיטים מעץ ממוחזר, איך להשתמש בכלי עבודה חשמליים לעבודות נגרות ועוד.
מדריכים וסרטונים לגינון ביתי וקהילתי
מדריכים לבניית מתקני גידול צמחי מאכל ומתקני קומפוסט
השאלת כלי גינון ונגרות
בגינה פועל מרכז קהילתי להשאלת כלים לעבודות גינון ונגרות כדי לאפשר לתושבים ליישם בכוחות עצמם רעיונות שמצאו בגינה של גידול צמחי מאכל, בנייה ותיקון של רהיטים ועוד. מגוון הכלים שניתן לשאול הוא גדול והשאלה לא כרוכה בתשלום. כך ניתן לחסוך כסף על רכישת כלי עבודה יקרים ועל הסתייעות באנשי מקצוע בנושאי גינון, נגרות ועוד.
תושבים מובילים קיימות ומשדרגים את המרחב הציבורי
קהילה, קיימות ושדרוג המרחב הציבורי
אנחנו מאמינים בכוחה של קהילה ליזום ולהוביל תהליכים חשובים בנושאי קיימות במרחב הציבורי ובסביבה הביתית של כל אחד מאיתנו. הגינה הוקמה כדי לשמור על מתחם טבע עירוני ולמנוע חדירה אליו של יוזמות נדל"ן שאיימו לפגוע באופיו הייחודי. קבוצת פעילי הגינה, כולם מתנדבים, טיפחו את המקום והפכו אותו למרכז קהילתי פעיל, למרכז קיימות עירוני ולמוקד חינוכי ייחודי. לצורך זה הקימו סככות התכנסות קהילתיות ומתקני פעילות לילדים ולמבוגרים והפכו את המתחם למוקד משיכה לתושבים מהשכונה ומרחבי העיר.
בגינה הקהילתית פיתחנו תשתיות ומתקנים המקדמים ומיישמים שיטות קיימות ובו בזמן משרתים יעדים קהילתיים חשובים. וגם ליהפך: מתקנים קהילתיים מאפשרים לקדם פעילויות בנושאי קיימות. למשל:
*"הבקתה בגינה" (לשעבר "קפה גינתי") המשמשת לפעילויות קהילתיות הוקמה בהתאמה ותוך שמירה על העצים בסביבתה ובתוכה, בבקתה מתנהל גם מרכז השאלת כלי עבודה המעודד תושבים לבצע עבודות גינון ונגרות בעצמם וללא עלות.
*"הסככה הסולארית" בגינה משמשת לפעילויות קהילתיות וחינוכיות ובמקביל גם מאפשרת להדגים שימוש באנרגיה מתחדשת בסביבה עירונית. הסככה גם הפכה מרכז לאירועי קיימות של החלפת בגדים יד שניה וחלוקת מזון טרי מוצל.
*"המשחקייה" – מתחם הפעילות לילדים הפופולרי בגינה הוקם בגלל אילוצים שהטבע הציב: עץ אורן ותיק שקרס בשלג ועץ תות גדול שלא אפשר לגדל ירקות וצמחי מאכל אחרים בסביבתו.
חלק מהמתקנים והפרויקטים שיזמו פעילי הגינה זכו לעידוד ולתמיכה כספית עירונית במסגרת "תעשו מקום" – יוזמה עירונית שמעודדת תושבים ליזום ולבצע פרויקטים שישדרגו את המרחב הציבורי בעיר עבור התושבים. כך הסתייענו ב"תעשו מקום" למימון חלק מעלות מרכז השאלת כלי עבודה לתושבים, שיקום מתחם מרכז הקומפוסט הקהילתי ומתחם מתקני פעילות לילדים. מפרויקטים אלה נהנים אלפי תושבים המבקרים בגינה והם גם מדגימים איך תושבים יכולים להשפיע על המרחב הציבורי ולשדרג אותו בשיתוף פעולה עם העיריה.
מוקד גינון קהילתי
הגינה היא מהגינות הקהילתיות הראשונות והמובילות בירושלים ובישראל. היא הוקמה בשנת 2006 ומאז היא מופעלת ברציפות על ידי תושבים מתנדבים שיזמו והקימו את כל תשתיות הגינה – שבילים, ערוגות, סככות לפעילויות קהילתיות וחינוכיות, מתקני גידול והדגמה, מתקני פעילות לילדים ועוד. קבוצת פעילי הגינה גם יוזמים ומפעילים שלל אירועי ופעילויות קיימות, תרבות ופנאי למבוגרים ולילדים, מרביתן פתוחות לכלל התושבים. קבוצת הפעילים משלבת בין טיפוח הגינה ומתקניה בגישה מקיימת ובין ייזום פעילויות קיימות וקהילה.
הגינה גם משמשת מרכז חקלאי ולוגיסטי של כל הגינות הקהילתיות בירושלים.
על המרכז העירוני של הגינות הקהילתיות
שימור ושיקום בגישה מקיימת
במסגרת טיפוח הגינה מושם דגש מיוחד על שימור ושיקום עצים וצמחיה ותיקה ועל תשתיות היסטוריות, ביניהן כאלה שהוקמו לפני יותר מ־150 שנה – טרסות אבנים, בריכות נוי, בורות מים ועוד. במסגרת זו שיקמנו בור מים מהגדולים בירושלים, ששימש בעבר לאיסוף מי גשם ולהשקיית הבוסתן, והשתמשנו בחומרי בנייה ואיטום זהים לאלה ששבהם השתמשו בבניית הבור בשעתו. כמו כן שיקמנו בריכת נוי מיוחדת במינה, שנבנתה בשנות החמישים של המאה שעברה בגישה מקיימת השומרת על הסלעים הקיימים והתאמת מבנה הבריכה אליהם.
בתכנון הגינה התבססנו על תכניות ששימרו את מבנה ואופי הבוסתן ההיסטורי שהוקם בזמנו במתחם ועל התשתיות שמצאנו – טרסות אבן, עצי נוי ועצי פרי ותיקים בני עשרות שנים ויותר ועוד. את ערוגות ושבילי הגינה התאמנו לתשתיות הקיימות והשתמשנו ככל האפשר בחומרים טבעיים, רובם כאלה שנמצאו במתחם עצמו – אבנים, גזעים וענפי עצים ותיקים שקרסו בשלג ועוד.
מיחזור ושימוש חוזר
מרכז קומפוסט קהילתי
בגינה פועל מרכז קומפוסט גדול המשמש את תושבי השכונה. תושבים מביאים לכאן שאריות אוכל אורגני ופעילי הגינה מייצרים מהם קומפוסט לשימוש הגינה. כך אנחנו מעודדים תושבים רבים להימנע מלזרוק שאריות אוכל אורגני המזהם את הקרקע ובנוסף, מחזקים את החיבור הקהילתי החשוב בין תושבי השכונה לבין הגינה ופעיליה. מספר המשתמשים במתקני הקומפוסט גדל בהתמדה ובהתאם לכך הגדלנו את מספר המתקנים במתחם.
שימוש חוזר בעצים שקרסו וברסק גזם
בשנים האחרונות קרסו בגינה שני עצי אורן גדולים בני יותר משמונים שנה. העצים שנפלו גרמו נזקים גדולים לצמחיה ולמתקני הגינה. בגישת קיימות הקמנו במקום העצים שקרסו מתחמי ישיבה ופעילות והשתמשנו בחלק מהגזעים והענפים להקמת מתקני פעילות לילדים ולבניית ערוגות בגינה.
בכל שבילי הגינה פיזרנו רסק גזם משיקולי שימוש בחומר ממוחזר וכדי לשמור על מראה טבעי שמשתלב בנוף הצמחייה בגינה. ברסק גזם אנחנו משתמשים גם כחיפוי בערוגות הירקות ובדישון העצים לקראת החורף.
שימוש חוזר באבנים וקרשים ישנים ובפסולת ביתית
אבנים מקומיות משמשות אותנו לסימון שבילים ולבניית מתקנים בגינה, ביניהם: בריכות נוי, ברזייה בצורת באר עתיקה בכניסה לגינה, ערוגות ירקות ועוד.
קרשים ממוחזרים שפרקנו ממשטחי עץ ישנים משמשים אותנו לבניית מתקנים רבים בגינה – ספסלי ישיבה, שולחנות, כסאות בר ודרגשים, מתקני אשפה ועוד. המתקנים מיועדים לשימוש הגינה ולהדגמה לתושבים במטרה שיבנו גם הם מתקנים דומים בסביבה הביתית שלהם.
בקבוקי זכוכית ופלסטיק ופחיות שימורים משמשים אותנו להכנת גופי תאורה לחנוכה וכן ככלי קיבול לפתקי משאלות בעץ המשאלות בכניסה לגינה.
מידע נוסף על בניית מתקנים מעץ ממוחזר
מידע נוסף על גופי תאורה מחפצים ישנים
יצירות אמנות מחומרים מהטבע ומפסולת ביתית
הקמנו בגינה מתחם של גלריה בטבע שבה מוצגות יצירות אמנות מפסולת ביתית ממוחזרת ומחומרים מהטבע. המטרה להדגים ולשמש השראה איך ניתן להשתמש בחפצים וחומרים אלה לעשייה יצירתית ואמנותית. הפרויקט נעשה בשיתוף עם שתי אמניות שיצרו סדרת יצירות בנושאי טבע, צמחים ובעלי חיים. הן השתמשו במגוון גדול במיוחד של חפצים כדי להראות שאפשר לעשות שימוש חוזר בעבודות יצירה כמעט בכל חפץ וחומר.
במתחם הגלריה גם בנינו סדרת מיכלים מעץ שבהם ניתן לאחסן חפצים קטנים שעשויים לשמש חומר גלם לעבודות יצירה. כך תושבים מביאים פסולת ביתית שתשמש אחרים לעבודה יצירתית. עוד מידע ותמונות
צמצום צריכה והצלת מזון
צמצום צריכה
הפחתת צריכה חשובה במיוחד שכן היא חוסכת הוצאות ומצמצמת פסולת עתידית. שימוש במוצרים מיד שניה כמו בגדים, ספרים ועוד עוזרים לצמצם פסולת כבר בטווח המיידי. בשנת 2022 קיימנו שני אירועים גדולים של החלפת בגדים וחפצים נוספים יד שניה בהשתתפות מאות משפחות. ארוע אחד נערך ביוזמת תלמידות תיכון ואירוע שני ביוזמת "אמהות לא אוגרות". בשנים 2023 ו-2024 נערכו אירועים נוספים כאלה.
הצלת מזון
בישראל נזרקות כמויות גדולות של מזון טרי שמזהמות את הקרקע וארגונים אזרחיים פועלים לצמצם תופעה זו. בשלהי שנת 2022 חברנו לארגון "מצילות מזון" והצבנו בגינה דוכנים לחלוקת ירקות ופירות טריים שנצלו בשוק הסיטונאי בירושלים. עוד מידע ותמונות
חקלאות אורגנית, גינון קהילתי וגידול ביתי של צמחי מאכל
חקלאות אורגנית
גידול ירקות, פירות וצמחי תבלין בגינה הוא על טהרת החקלאות האורגנית ללא שימוש בחומרי הדברה ודישון כימיים. זה, כמובן, מעמיד בפנינו אתגר איך לצמצם פגיעה של מזיקים בירקות ובפירות. דרך אחת שבה אנחנו נוקטים היא לכסות עצי פרי ברשתות בחודשי האביב.
גידול ביתי של צמחי מאכל בשיטות חוסכות מים
אחד האתגרים העומדים בפנינו לנוכח משבר האקלים הוא איך לגדל צמחי מאכל בכמויות ובאיכות שיספיקו לכולם. זאת במיוחד לנוכח גידול האוכלוסיה והצטופפותה בערים. אנחנו מבקשים לעודד תושבים לגדל ירקות, צמחי תבלין ואפילו עצי פרי בסביבתם הביתית וללא שימוש בחומרי הדברה ודישון כימיים. לשם כך הקמנו בגינה מספר רב של מתקני גידול באדניות שמדגימים איך לגדל ירקות, פירות וצמחי תבלין גם למי שאין לו קרקע מתאימה לגינה.
"גג ירק" – ריכוז גדול של מתקני גידול תמצאו ב"גג ירק" – מרכז הדגמה לגידול צמחי מאכל שהקמנו על גג בור מים היסטורי. המרכז מדגים איך לעשות שימוש משני בגג בור המים ובכל גג או משטח פנוי בסביבה הביתית לגידול ירקות, צמחי תבלין ועצי פרי. מתקני הגידול הם אדניות עץ גדולות, חלקן מוגבהות, שמדגימות טכניקות שונות של גידול והשקיה חוסכות במים.
מיכל פתיל עם השקיה תחתית – מיכל כפול שמאפשר השקיה תחתית במקום עילית. בשיטה זו נשמרת לחות קבועה של האדמה. המערכת מנצלת את כוחות המשיכה של המים שעולים למעלה אל מיכל הגידול. כך חוסכים כ־80% מים בהשוואה להשקיה עילית. זמני השקיה: בחורף אחת ל־3–4 שבועות ובקיץ אחת ל־5–7 ימים.
מתקן צינור – פתרון יצירתי ואסתטי לגידול צמחים במקום שאין קרקע מתאימה. ניתן להשתמש בצינורות ישנים כמעט בכל קוטר. צינורות מומלצים הם אלה שעשויים מפי.וי.סי, שצבעם כתום. הם גם זולים יחסית (אם רוצים לקנות חדשים) וגם נוחים להכנת פתחי שתילה וגידול.
מתקן גידול בחבית – מאפשר גידול אינטנסיבי ויעיל של צמחים ושילוב בתוכו של קומפוסטר תולעים מגדיל עוד יותר את יעילותו. הודות לניתוק מהקרקע, מתקן כזה הוא פתרון אפשרי גם לגידול בשנת שמיטה.
ערוגה מוגבהת – ניתן להציב אותה גם בגינה וגם על משטח ללא אדמה. היא נוחה לטיפול, קלה לדישון, מאפשרת לשתול בצפיפות ולהגיע ליבול רב. ניתן להתקין בה בקלות סבכה לירקות מטפסים וכן קשתות מכוסות ניילון כדי שישמשו חממה בחורף. ניתנת להתאמה לגידול ירקות גם בשנת שמיטה.
אדנית מוגבהת – ניתן להתקין אדנית מוגבהת שמתאימה גם למבוגרים ולאנשים עם מוגבלויות פיזיות. אדנית מוגבהת מאפשרת גישה ועבודה נוחה גם למי שמעדיפים לעבוד בישיבה וכן למרותקים לכיסאות גלגלים. אפשר להתקין בה שיטות השקיה שונות שחוסכות במים – השקיה הידרופונית בכמה שיטות, השקיה תחתית כאדנית פתיל והשקיה עלית רגילה.
אתם מוזמנים לבנות בעצמכם מתקני גידול של צמחי מאכל בסביבתכם הביתית בעזרת מדריכים שהכנו עבורכם
שימור וטיפוח עצים
בגינה מגוון גדול של עצים, חלקם חורש ים תיכוני ותיק שמייצג צמחייה מגוונת שאופיינית להרי ירושלים וחלקם עצים ששתלנו עם הקמתה. שמנו לנו למטרה לשמור ולטפח את עצי החורש והבוסתן, לשלב בין עצים ותיקים וחדשים, ובכך גם להדגים לתושבים איך לנהוג בעצים במרחב הציבורי בעיר וגם בגינות הביתיות והגינות המשותפות.
טיפוח וגידול עצים – אנחנו מטפחים את העצים ששתלנו בגינה, בעיקר עצי פרי – דואגים להשקות, לטחח את הקרקע סביבם, לדשן ולגזום בהכוונה מקצועית של אחד מפעילי הגינה שמומחה בנושא.
שמירה מפני מזיקים – כיוון שהעצים גדלים אורגנית, ללא שימוש בכימיקלים, נדרש מעקב שוטף למנוע ממזיקים לפגוע בעצים. כמו כן, אנחנו פורשים רשתות על עצי הפרי כדי לצמצם פגיעה של מזיקים וציפורים.
כיבוד עצים – אנחנו דואגים לתת לעצים את הכבוד המגיע להם – השארנו עצים לגדול בתוך סככה קהילתית שבנינו, בנינו ספסלים סביב עצים ותיקים, הסבנו עץ חרוב גדול לעץ משאלות ועץ תות לשחקן מרכזי במתחם פעילות לילדים. עץ ברוש ותיק שודרג לשמש אכסניה למתקן בית מלון לחרקים.
מבקשים מכולם לשמור עליהם – התקנו על חלק מעצי הגינה שלטים המבקשים לשמור עליהם. את השלטים הכנו יחד עם ילדים והוריהם באחד מאירועי ט"ו בשבט בגינה.
מידע מפורט ותמונות על עצי הגינה
טיפוח בעלי חיים בגישה מקיימת
שפע של בעלי חיים מוצאים בגינה מקום למגורים ולביקורים מזדמנים בהתאם לעונות השנה. בגינה מגוון עשיר של ציפורים, קרפדות ואילניות, קיפודים, דגים בבריכת הנוי הגדולה, פרפרים, שפיריות ועוד.
אנחנו מטפחים את עולם בעלי החיים ומקימים עבורם מתקנים – תיבות קינון לירגזים, בריכות מים לקרפדות ולאילניות, מתקן מיוחד לחרקים ועוד. שיקום בריכת הנוי הגדולה גם הביא אתו שפע של ציפורים ושפיריות ואפשר לקיים מגוון של דגים וחיות מים נוספות.
לצפייה בתמונות ובסרטונים על בעלי החיים בגינה לחצו כאן
אנרגיה מתחדשת
אנרגיה מתחדשת, במיוחד נצול של אנרגית השמש ליצירת חשמל, תופשת מקום גדל והולך בחיינו. עם זאת, בסביבה עירונית השימוש בה עדיין זניח. לכן הקמנו בגינה מערכת סולארית שמדגימה שימושים אפשריים באנרגית השמש לצרכים ביתיים – לתאורה, לאיוורור, לעבודה בכלי עבודה חשמליים, לטעינת סוללות ומכשירים סלולריים ועוד. המערכת הותקנה בסככה קהילתית חדשה במטרה לאפשר להדגים ולהדריך קבוצות של תלמידים, משפחות ומבוגרים.
המערכת כוללת קולטים סולאריים על גג המבנה, מצברים משוכללים, מכשירי בקרה, מיכשור המרה לשימוש במכשירי חשמל רגילים ועוד.
למידע נוסף על מרכז הדגמה סולארי לחצו כאן
מודעות לצמצום זיהום אויר
בשנת 2024 התקנו בגינה תחנה מטאורולוגית המספקת מידע, נוסף על נושאי טמפרטורה, גשם ורוח, גם על רמת זיהום האויר. למידע זה יש חשיבות גדולה להגביר מודעות של תושבים לרמת זיהום האויר בסביבתם ולצורך לפעול לצמצם אותו בכלים שעומדים לרשותם. למשל, ביולי 2024 החלו עבודות בניה סמוך לגינה הקהילתית. התחנה מאפשרת לנו לבדוק באופן שוטף את רמת זיהום האויר הנגרמת כתוצאה מהעבודות ולהתריע לקבלן ולדרוש שיתקין הגנות נוספות מפני אבק ומזהמים נוספים.
אנחנו מקווים שהתחנה תשמש דוגמה ובסיס לתכניות חינוכיות ומהלכי הדרכה נוספים שיפותחו בהמשך עבור תושבי ירושלים. למידע נוסף לחצו כאן