"הזהב השחור" – מיחזור קומפוסט

פסולת אורגנית היא מרכיב גדול מכלל הפסולת הביתית שלנו והטמנתה בקרקע היא גורם זיהום משמעותי ביותר. לכן חשוב מאד להפריד פסולת זו מסוגי פסולת אחרים ולצמצם ככל האפשר את הטמנתה בקרקע. כולנו יכולים לעשות זאת במו ידינו וכך לתרום תרומה חשובה להתמודדות עם זיהום הקרקע והמשבר הסביבתי. עושים זאת על ידי תהליך טבעי ופשוט של הפיכת הפסולת האורגנית לקומפוסט, שהוא דשן המיטיב עם הקרקע והצמחיה. כך נוכל להפוך את הפסולת הביתית ל"זהב שחור", שהטמנתה בקרקע לא מזהמת אלא מטייבת אותה.

ניתן לטפל בפסולת אורגנית בעיר בשלוש דרכים: באמצעות מתקני קומפוסט ביתיים בבתים פרטיים, מתקנים משותפים בבניינים משותפים וכן בעזרת מתקנים שמוצבים במרחבים ציבוריים, בעיקר בגינות קהילתיות. שתי הדרכים הראשונות מתאימות בעיקר לאלה שרוצים לטפל בקומפוסט בעצמם ולהשתמש בו לדישון הגינה הביתית או המשותפת להם ולשכנים. השימוש במתקנים בגינות קהילתיות ובמרחבים ציבוריים מתאים למי שלא רוצים או יכולים לתחזק מתקני קומפוסט בעצמם ובדרך כלל גם אין להם צורך בקומפוסט מוכן.

"מהפח ירוק" – המומחים לנושא קומפוסט בירושלים

בעירית ירושלים פועלת יחידה מיוחדת בשם "מהפח ירוק" המספקת מתקני קומפוסט לתושבים, כלי קיבול לפסולת אורגנית ביתית וכן הכוונה וייעוץ בתפעול מתקנים ובהכנת קומפוסט. למידע נוסף על הכנת קומפוסט ועל מגוון אפשרויות להפעלת מתקני קומפוסט וליצירת קשר עם אנשי "מהפח ירוק" לחצו כאן

מרכז קומפוסט שכונתי מעורר השראה בגינה הקהילתית במוזיאון הטבע

בגינה הקהילתית שלנו הקמנו עוד לפני שנים רבות מרכז מתקני קומפוסט שכונתי ששימש דוגמא בהמשך גם לגינות קהילתיות רבות אחרות בעיר. למעשה הגינה גם שימשה במשך שנים כמרכז תפעולי של אנשי "מהפח ירוק" שממנו הפיצו מתקני קומפוסט לתושבים בכל העיר.

בשנים הראשונות הפעלנו מעט מתקנים ומספר המשתמשים בהם היה קטן. בהדרגה הצטרפו יותר תושבים למעגל ממחזרי פסולת אורגנית, ביניהם רבים מפעילי הגינה, הגדלנו בהדרגה את מספר המתקנים ובנינו מתקנים גדולים ונוחים יותר לשימוש לנו ולתושבים. כיום יש במרכז הקומפוסט בגינה תשעה מתקנים גדולים, לצד מתקן לעלים יבשים. מספר המשתמשים נאמד בעשרות רבות של משפחות מהשכונה ומשכונות נוספות בעיר.

פעילי הגינה מתחזקים את מתקני הקומפוסט באופן שוטף – מערבבים את הקומפוסט ודואגים ללחות מתאימה, אוספים עלים יבשים שיש להניח כשכבת חומר יבש על הפסולת האורגנית, ומפזרים את הדשן המוכן בערוגות הגינה. זהו פרויקט קהילתי מרגש שמתופעל על ידי קבוצת פעילים: "הרוחות החיות" הן ג'יל, צבי וריזה שמובילים את תחזוקת המתקנים והכנת הקומפוסט, ושלהב מובילה את פעילי הגינה ב"סיירת" איסוף עלים יבשים ברחובות ובגנים ציבוריים בעיר בתקופת נשירת העצים בתחילת החורף. עוד מידע על "סיירת" איסוף עלים לחצו כאן

איך מכינים קומפוסט – על קצה המזלג

זהו למעשה תהליך שקורה בטבע ומשלב חנקן, פחמן וחמצן: מביאים לקומפוסטר פסולת אורגנית (חנקן) של שאריות ירקות ופירות, לחם, בחצים ועוד (להימנע משראיות בשר ודגים). מעל הפסולת האורגנית מפזרים חומר יבש (פחמן) – עלים יבשים, קש, רסק עץ, נסורת, נייר גרוס. הערימה נערמת בהדרגה, מכסים אותה בשמיכה, מערבבים ומאווררים מדי פעם (חמצן) ושומרים על רמת לחות באמצעות הוספת מים (בעיקר בקיץ). הקומפוסט מוכן כאשר החומר אחיד והערימה מריחה כמו אדמת יער רטוב. התהליך כולו נמשך מספר חודשים ותלוי בעונות השנה ובאיזו מידה מטפלים בקומפוסט באופן שוטף.

ראו בהמשך סרטון הסבר איך מכינים קומפוסט וכן הסבר על תהליך היווצרות קומפוסט. למידע נוסף לחצו כאן

פתרונות לחסמים אפשריים להפרדת פסולת אורגנית

הנה פתרונות אפשריים לחסמים שאולי מרתיעים אתכם להפריד פסולת אורגנית ולהפעיל מתקני קומפוסט:

*קשה להפריד פסולת אורגנית בבית – זה לא קשה יותר מהפרדת סוגי פסולת אחרים וניתן להשתמש בכלי פלסטי מיוחד ואסתטי שמחלקים בעיריה.

*אין לי מתקן קומפוסט – ניתן לרכוש במחיר מוזל מתקנים בכמה גדלים מאנשי "מהפח ירוק" בעיריה.

*קשה להפעיל מתקן קומפוסט ביתי – נכון שמתקן ביתי מחייב תחזוקה שוטפת, אבל לא נדרש טיפול אינטנסיבי והתוצאה ממש מתגמלת.

*שכנים בבניין לא רוצים – נכון, אבל הניסיון מראה שלעתים אפשר לשכנע את רוב השכנים להצטרף. במידת הצורך ניתן להתייעץ לשם כך באנשי "מהפח ירוק".

*הקומפוסט מדיף ריחות רעים ומושך מזיקים – נכון, אבל תחזוקה וטיפול מתאימים יצמצמו תופעות אלה למינימום. וניתן להתייעץ עם אנשי "מהפח ירוק".

וכאמור, ניתן להשתמש גם במתקני קומפוסט הממוקמים ומתוחזקים בגינה קהילתית שקרובה למקום מגוריכם – לצפייה ברשימת מתקני קומפוסט קהילתיים בעיר לחצו כאן

רשימת מתקני קומפוסט בגינות קהילתיות ברחבי ירושלים

הצבת מתקני קומפוסט בגינות קהילתיות מועילה לכולם ויוצרת שילוב אינטרסים בין תושבים לבין פעילי גינות קהילתיות – התושבים משתמשים במתקני קומפוסט בגינות קהילתיות שקרובות לביתם ומביאים אליהן את הפסולת האורגנית שלהם מבלי שהם נדרשים לטפל ולתחזק מתקני קומפוסט בעצמם. פעילי הגינות הקהילתיות מטפלים במתקנים ומשתמשים בקומפוסט המוכן לדישון הצמחיה בגינה.

לצפייה ברשימת מתקני הקמפוסט הקהילתיים ברחבי ירושלים לחצו כאן

תמונות נוספות מתפעול מתקני הקומפוסט בגינה הקהילתית במוזיאון הטבע:

סרטון הסבר של גדי על הכנת קומפוסטהנה סרטון הסבר על הכנת קומפוסט:

איך נוצר קומפוסט (ל"מיטיבי לכת")

 שלב מזופילי – שלב התחלתי שנמשך כמה ימים ובו מיקרואורגניזמים שמקורם בפסולת, במים ובאוויר מתחילים לפרק את החומר האורגני. בשלב זה מיקרואורגניזמים, בעיקר חיידקים, מתרבים במהירות ומתחיל להשתחרר חום.

שלב תרמופילי (התחממות) – בשלב זה, שנמשך 2-3 שבועות, מתרחש עיקר פירוק החומר האורגני על ידי מיקרואורגניזמים, בעיקר חומר אורגני שמתפרק בקלות (חלבונים, שעווה, סוכרים ועוד).  במהלך הפירוק משתחרר חום המעלה את טמפרטורת החומר עד ל־60 מעלות צלסיוס. בשלב זה מושמדים רוב זרעי הצמחים והחיידקים הפתוגניים לאדם ולצומח.

שלב הבשלה (התקררות) – בשלב זה קצב הפירוק יורד ומתחילה התקררות. האוכלוסייה המיקרוביולוגית מתחלפת באוכלוסייה מזופילית המורכבת בעיקר מפטריות וחיידקים המנצלים פולימרים אורגניים (צלולוז, המיצלולוז).

שלב ייצוב והבשלה – נמשך כמה שבועות עד חודשים (לפי הרכב החומר ההתחלתי, מידת הבשלות הרצויה ושיטת הקומפוסטציה) שבמהלכו מתרחש פירוק חומר אורגני בקצב איטי ונוצרים חומרים אורגניים יציבים יותר. בשלב זה מתפתחת בקומפוסט אוכלוסייה מיקרוביולוגית מזופילית תחרותית, המקנה לו כושר דיכוי של מחלות צמחים.

כתיבת תגובה